torstai 29. lokakuuta 2009

Toiminta-avustuksia ja signaalivaikuttamista

Lokakuun edustajiston istunto venyi pitkäksi ja kehitti istumalihaksia. Eniten puhetta herättivät ymmärrettävästi Poliittinen linjapaperi ja kentiäs hieman yllättäen ohjesääntö alayhdistyksistä ja avustuksista. Kuudelta alkanut kokous päättyi kuitenkin runsaan keskustelun jälkeen kuusi tuntia myöhemmin tasan kello kaksitoista. Halutessasi voit käydä tutustumassa keskustelua herättäneisiin asiakirjoihin osoitteessa http://www.tyy.fi/node/451

Suurimmat kiistat ensin käsitellystä ohjesäännöstä käytiin alayhdistykseksi liittymiskäytännöistä ja toiminta-avustuksista. Tyy:llä on ennen vuodenvaihteen yhdistymistä jo 110 alayhdistystä aina ainejärjestöistä kuten Lex, harrasteyhdistyksiin kuten Turun akateemiset amatöörigrillaajat - TAAG ry. Ehdotuksen mukaan jäsenhakemukset alayhdityksiksi on käsitelty perinteisestä vain kerran vuodessa, mutta nyt hallitus velvoitettiin käsittelmään hakemukset sekä keväällä että syksyllä. Meidän mielestämme uudistus oli käytännössä täysin turha, koska se vain lisää hallituksen työmäärää. Tärkeämpää on kuitenkin käyty keskustelu toiminta-avustuksen perusosasta. Alkuperäisin ehdotuksen mukaan perusosa kuuluu kaikille alayhdistysaseman saavuttaneille, mutta lisäosa voidaan evätä jos yhdistys tekee toistuvasti huomattavaa voittoa. Ryhmä Eduxi ehdotti voittoa tekevien yhdistysten tapauksessa jopa perusosan eväämistä.

Keskuteluissa nousivat esille näkökannat siitä miten Tyy:n rahoja mahdollisesti väärinkäytetään siihen miten aktiivisia yhdistyksiä sorretaan. Suuren ainejärjestönhän on mahdollista päästä voitolliseen tulokseen vaikka on toiminut aktiivisesti koko vuoden ja järjestenyt paljon jäsenistöä hyödyttävää ohjelmaa. Tärkeää on myös huomata, että ainejärjestöjenkin täytyy välillä tehdä suurempia laitteistohankintoja tai panostaa vuosijuhliinsa. Siksi on tärkeää antaa mahdollisuus riittävänpääoman keräämiselle.

Avustukset pohjautuvat uudessa ohjesäännössä selkiytettyyn pisteytykseen, joka ei kuitenkaan kaikille edaattoreille kelvannut. Mm. TYY Terveeksi parista nousi tarvetta uusille kriteereille, jotka olisivat aiheuttaneet tuplapisteytystä ja erinäköistä sekoilua. Pohja meni silti läpi, josta ainakin hakemuksia käsittelevä valiokunta on varmasti kiitollinen.

Loppupäässä asiakirjaa saatiin kulumaan hyvä tovin pilkunnussinnan parissa. Muotoseikkojen korjaukset, uudet numeroinnit ja turhien kohtien poistot aiheuttivat sekaannusta, jonka aikana oli hyvin aikaa tutustua Malacon lahjoittamiin makeisnäytteisiin sekä täyttää itsensä muulla kokoustarjoilulla. Valitettavasti nälkäiset edaattorit söivät pöydän tyhjäksi, ennenkuin ehdin itse santsauskierrokselle =)

Linjapaperin kuumimman keskustelut saatiin odotetusti aikaiseksi kehitysyhteistyöstä ja siihen ohjattavasti rahasta, joka muodostuu 0,7% toimintataloudestamme. Edustajistoryhmämme ei sinällään vastustanut kehitysyhteistyötä, mutta vastustimme rahojen ottamista automaatiojäsenyyden turvin kerätyistä jäsenmaksuista. Ehdotuksemme oli käyttää joko Tyy:n liiketoiminnasta saatuja voittoja tai perustaa koko järjestelmä jäsenmaksun yhteydessä kerättäville vapaaehtoisille maksuille. Puolustajien mukaan nuoret ovat kaikkein innokkaimpia kehitysyhteistyön tukijoita eikä heitä siis haittaisi jäsenmaksujen käyttäminen tähän. Myös signaalivaikuttamisen painoarvoa korostettiin. Kaiken on lähdettävä ruohonjuuritasolta ja edettävä ylemmäs kohti valtiota. Tiukan äänestyksen jälkeen 0,7% linjaus kuitenkin poistettiin sekä LiPa:sta, ToSu;sta että talousarviosta. Ryhmiä pyydettiin tuomaan marraskuun kokoukseen ehdotuksensa asiasta.

Hyvää keskustelua käytiin myös yritysyhteistyöstä, johon erityisesti TuKy:llä oli annettavaa. Uudet linjaukset ja kauppakorkeakoulun puolelta saatava osaaminen tulevat varmasti hyödyttämään Tyy:tä.

Kaikenkaikkiaan kokous sujui hyvässä hengessä, vaikka pitkäksi venyikin. Uusi edustajisto on jo näyttänyt olevansa toimiva ja keskusteleva elin. Erään nimeltämainitsemattoman vanhan toimijan mukaan, entisestä paskamaisesta fiiliksestä ei ole enää jälkeäkään. Voimme vain onnitella itseämme.

Ei kommentteja: